Spaarlamp of LED-lamp?

gloeilampenHet verbod op de gloeilamp is vorig jaar in Europa ingevoerd en de meeste mensen gebruiken tegenwoordig spaarlampen om hun huis te verlichten. De LED-lamp wordt ook wat meer gebruikt, maar de meeste mensen lijken het vooralsnog bij spaarlampen te houden. Is dat een goede keuze?

Verbruik
Wanneer er ten eerste naar het verbruik van de lamp wordt gekeken, dan valt direct op dat een gemiddelde LED-lamp minder stroom verbruikt dan een spaarlamp. Daar staat wel tegenover dat de lamp minder warmte produceert, maar een lamp is over het algemeen niet bedoeld voor het produceren van warmte.

Naast een lager verbruik, heeft de gemiddelde LED-lamp ook een langere levensduur dan een spaarlamp. Een LED-lamp zou zonder problemen enkele tientallen jaren mee moeten kunnen en op dit punt wint de LED-lamp het dus ook duidelijk van de spaarlamp.

Giftige stoffen
Als laatste voordeel bevat een LED-lamp over het algemeen geen giftige stoffen, terwijl spaarlampen wel giftige stoffen bevatten. Hoewel de giftige stoffen normaal gesproken niet uit de spaarlamp zullen komen, kan de lamp altijd kapot vallen of breken en in dat geval zal de LED-lamp dus veiliger zijn.

ledlampNadelen
Toch heeft de LED-lamp ook een aantal kleine nadelen, zo zal de lichtintensiteit tijdens de levensduur van een LED-lamp langzaam afnemen en zal de lamp dus steeds minder licht afgeven. Daarnaast is de betrouwbaarheid van LED-verlichting niet perfect en kunnen er soms lampen tussen zitten die vroegtijdig stuk gaan.

Wie op dit moment van plan is om nieuwe lampen aan te schaffen zou er goed aan doen om ook LED-verlichting te overwegen. Het is in onze ogen een beter en zuiniger alternatief voor spaarlampen en in de toekomst zal de efficiƫntie en kwaliteit van LED-verlichting alleen maar meer toenemen.