Geschiedenis van de LED

led2De LED (of Light Emitting Diode) is een elektronische lichtbron die in tegenstelling tot bijvoorbeeld de gloeilamp geen gebruik maakt van verbranding. De LED werd aan het begin van de 20e eeuw ontdekt en na een moeizame ontwikkeling is de LED uiteindelijk uitgegroeid tot het product dat we nu kennen. Hieronder volgt een kort overzicht.

 

 • In het jaar 1906 werd op de Engelse radio voor het eerst over de LED gesproken door Henry Joseph Round. Round was een expert die vertelde over de theorie achter de LED en de werking van LED’s.
 • Het duurde na de onthulling van Round nog vele jaren voordat er wat werd gedaan met het concept en halverwege de jaren ’20 was het de Russische Oleg Losev die ontdekte dat de diodes in radio’s niet alleen geschikt waren voor het opvangen van golven, maar ook voor het uitstralen van licht.
 • Losev werkte na zijn ontdekking vele jaren aan de ontwikkeling van LED’s, maar hij stierf in 1942 in de Tweede Wereldoorlog door een gebrek aan voedsel. De uitvindingen die Losev had gedaan werden daardoor eigenlijk niet opgemerkt.
 • Een patent van de LED dat door Losev werd aangevraagd in de jaren ’20 werd in 1962 opnieuw ontdekt door een Amerikaans natuurkundige met de naam Nick Holonyak. Holonyak bestudeerde het patent en ging verder met de ontwikkeling van de LED.

  Nick Holonyak

  Nick Holonyak

 • In de jaren ’60 werd door verschillende wetenschappers gewerkt aan de ontwikkeling van de LED en in die tijd werden ook de eerste LED’s met rood licht en infrarood LED’s ontwikkeld. De laatstgenoemde LED’s worden vandaag de dag nog altijd gebruikt, bijvoorbeeld in afstandsbedieningen.
 • In de jaren ’70 ontdekte George Crawford, een student van Holonyak, de eerste gele LED. Hij ging na de ontdekking van de gele LED verder met de doorontwikkeling hiervan en hij wist daarmee de lichtopbrengst te maximaliseren.
 • In de jaren ’90 wist de LED definitief door te breken. De productie werd steeds goedkoper, de lampjes zelf werden betrouwbaarder en dankzij nieuwe technieken konden vele kleuren met een hoge lichtopbrengst worden geproduceerd.