De werking van een LED-lamp

De Light Emitting Diode is, zoals de naam al aangeeft, een diode. Een diode is een gelijkrichter of halfgeleider en dit wil zeggen dat alle elektronen in een richting stromen en voorkomt dat elektronen dezelfde weg terug kunnen nemen.

Onderdelen
In de diode vinden we een anode, een kathode en een LED-chip. Op de LED-chip is een klein stukje verontreinigd materiaal (dope) aangebracht, waardoor een overgang wordt gecreƫerd. Wanneer er vervolgens elektronen stromen van de anode naar de kathode, dan geven elektronen een deel van hun lading af en ontstaan er fotonen. De fotonen vormen het licht dat door de mens kan worden waargenomen.
led

Kleur
De kleur van een LED-lamp wordt bepaald door het materiaal dat voor de halfgeleider is gebruikt, de breedte of stand tussen de kathode en de anode en het aantal volt dat door de diode wordt gestuurd. Over het algemeen geldt dat een lage spanning en een lange golflengte voor rood licht zorgen, terwijl een hoge spanning en kortere golflengte voor blauw licht zorgen.
Wit LED-licht kan worden gemaakt door alle kleuren licht te mengen. In het verleden werd dit vaak gedaan door een rode, groene en blauwe LED-lamp te combineren, maar tegenwoordig kan het ook door een blauwe LED-lamp te vullen met fosfor.

ledkleur